Wie zijn wij

Montessorischool De Amstel is een moderne montessorischool die gebruik maakt van blended learning: we combineren concreet (montessori)materiaal van hout en papier met digitaal materiaal op chromebooks.  Op De Amstel vinden we het belangrijk dat: 

● kinderen leren zorgen voor elkaar en de wereld om hen heen

● kinderen goed worden voorbereid op de toekomst, een toekomst die nu nog onbekend is

● kinderen leren omgaan met nieuwe technologieën en de toepassingen daarvan

● kinderen de aandacht krijgen die nodig is voor hun ontwikkeling

● kinderen zoveel mogelijk leren zelfstandig te functioneren in eigen tempo en op eigen niveau

● we zorgen voor een uitstekend pedagogisch klimaat en een fijne sfeer 

● kinderen eigenaarschap hebben over hun leerproces

De school is opgericht in april 2013 en is gevestigd in een prachtig, licht en ruim gebouw aan de Welnastraat 845/Markonstraat 1.

Visie

We willen kinderen opleiden tot zelfstandige, zelfbewuste mensen met oog voor elkaar en de wereld om hen heen. We willen hen een stevige basis
meegeven zodat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. 

Wij besteden veel aandacht aan een goed pedagogisch klimaat, zodat alle kinderen zich welkom en veilig voelen. In de klassen wordt veel aandacht besteed aan samenwerken, aan elkaar helpen, aan een rustige werksfeer en aan het rekening houden met elkaar. Kinderen van verschillende leeftijden zitten bij elkaar in een groep, waardoor kinderen ervaren hoe het is om de jongste, middelste of oudste te zijn. Ze leren van en met elkaar. Daarbij doorbreken we regelmatig de grenzen van de eigen klas. 

De leerkrachten dragen zorg voor hun eigen leerlingen, maar ook voor die uit een andere groep: er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle kinderen en daarmee het pedagogisch klimaat. 

Tot onze kernwaarden behoren ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Maria Montessori beschreef dit met de zin: ‘Help mij het zelf te doen.’ Zodra de kinderen bij ons op school komen, stimuleren we de zelfstandigheid. Kinderen hangen zelf hun jassen op, pakken hun tassen uit, verzorgen hun plantje en gaan aan het werk. De lage, open kasten maken dat kinderen zelf hun werkjes kunnen pakken en opruimen. Ze leren hun werk zelf te plannen en op hun werk te reflecteren. Kinderen volgen daarbij globaal dezelfde ontwikkelingslijn. De leerkrachten geven binnen deze ontwikkelingslijn de benodigde begeleiding aan de kinderen. Deze begeleiding verschilt per kind: soms is meer intensieve begeleiding nodig, soms is juist uitdagender lesmateriaal nodig. Wij bieden passend onderwijs aan alle leerlingen. Daarbij werken we intensief samen met ouders en verzorgers: alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen zich zo optimaal mogelijk ontwikkelen.

Kinderen zijn onderdeel van de klas, een gezin, de buurt, de stad, ons land en de wereld van nu en in de toekomst. Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren om goed te zorgen voor elkaar en anderen, en zorg te dragen voor de wereld om zich heen. Planten en dieren spelen daarom een belangrijke rol op onze school. 
Samen bedenken hoe we duurzaamheid kunnen bevorderen en het milieu minder kunnen belasten. We proberen daarmee ook het kritisch denken en het bewust maken van keuzes te stimuleren. Dit als onderdeel van het Burgerschapsonderwijs waarin onder andere debatteren, discussiëren, diversiteit en inclusiviteit aan bod komen.

Meer weten?

Meer informatie over ons onderwijs vind je in onze Schoolgids 2024-2025

Lees onze ontwikkeldoelen in ons Schoolplan 2024-2028

En kijk eens op onze Instagram

Bekijk hier ons Sociaal veiligheidsplan